zwani.com myspace graphic comments

Tuesday, 17 February 2015

Sunnah Tentang Tidur

Assalamualaikum guys :)

Tanpa kita sedar hadirnya nabi saw telah mengangkat darjat  tidur dari hanya satu tabiat manusia kepada suatu ibadah kepada Allah SWT.Antara sunnah yang dianjurkan dan dilakukan oleh nabi saw adalah :

1. Awalkan waktu tidur agar dipermudahkan untuk kita bangun bagi solat subuh keesokannya.

2. Disunnahkan berwudhu’ dan menggosok gigi sebelum tidur.3. Nabi saw menggalakkan kita mengibas cadar terlebih dahulu sebelum baring diatas katil kerana mungkin terdapat sesuatu diatasnya.4. Tidurlah dengan berbaring di sisi kanan dan letakkan tapak tangan kanan di bawah pipi kanannya.5. Disunatkan membaca doa tidur. Kemudian, bacalah ayat Kursi dan surah Al-Kaafirun serta surah Al-Ikhlas, surah Al-Falaq dan An-Naas sebanyak 3 kali. Selepas habis membacanya, tiupkan di atas tapak tangan dan disapukan ke seluruh badan.
6. Disunatkan untuk bertaubat kepada Allah SWT dari segala dosa sebelum tidur serta memaafkan semua manusia yang melakukan kesalahan dengan kita.7. Baginda saw tidak tidur dalam keadaan bermewah(keselesaan). Nabi saw tidur di atas tikar jerami, kulit haiwan dan pernah hanya di atas tanah. Baginda saw mempunyai katil, namun ia dibuat dari tali.

8. Pendekkan waktu tidur dan bangunlah untuk Qiyammullai.

9. Elakkan tidur berbaring di atas perut(meniarap ) kerana tidur seperti ini dimurkai Allah.10. Tidur sebentar sebelum waktu zohor atau dipanggil Qailullah sangat digalakkan nabi saw.

11. Nabi saw membenci tidur selepas subuh dan Asar kerana pada waktu ini Allah sedang membahagikan rezekinya.

12. Apabila bermimpi tentang sesuatu yang menakutkan, bacalah ta’awwuz( Auzubillahi mina syaitonirojjim ) dan ludah 3 kali ke sebelah kiri( hanya sebagai isyarat ).

13. Sunnah nabi saw ialah bangun sebelum masuknya waktu subuh.

14. Apabila bangun, nabi saw akan meyapu mukanya dengan tangannya bagi menyapu kesan tidur dari wajah. Kemudia Baginda saw berdoa :

“ Alhamdulilah Alladzi Ahyana Ba’dama Amatana wailaihi nushur. Asbahna wa asbahal mulkulilah “

Maksudnya: Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami setelah mematikan kami dan kepadaNya kami kembali. Telah berpagi-pagi kami, dan berpagi-pagi segala kerajaan itu milik Allah.


15. Selepas itu, Baginda saw akan bersiwak, berwudhuk dan solat. 

No comments:

Post a Comment